MAULTASCHEN
Maultaschen to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego z nadzieniem mięsnym. Nadzienie to składa się najczęściej z mięsa mielonego, pieczonej kiełbasy cielęcej, szpinaku i pietruszki. Według legendy pierogi te zostały wymyślone przez cystersów z Maulbronn, którzy nie chcieli rezygnować z mięsa w czasie postu.
STRUCLA BOŻONARODZENIOWA
Niemiecki przysmak w okresie świątecznym. Niegdyś był rodzajem chleba postnego w czasie adwentu. Dopiero, gdy 300 lat temu tzw. "listem maślanym" Kościół złagodził adwentowy zakaz na masło i mleko, składniki te mogły być dodawane do strucli.
W strucli znajdziemy także: starte migdały, rodzynki, przyprawy, skórkę cytrynową i pomarańczową.
Najsłynniejsza strucla pochodzi z Drezna.
KNIPP PO BREMEŃSKI
Knipp po bremeńsku przyrządza się z kaszy owsianej, mięsa wieprzowego i wołowego oraz ziela angielskiego i innych przypraw. Tradycyjnie podawany jest na ciepło z ziemniakami i ogórkami. Ta kasza z mięsem mielonym, przez długi czas danie ludzi ubogich, jest dzisiaj specjalnością Bremy, której nie można ominąć przy okazji wizyty w tym mieście.
FARYZEUSZ - KAWA Z RUMEM I BITĄ ŚMIETANĄ
Kawa z rumem i bitą śmietaną jest typowym północnoniemieckim napojem składającym się z kawy, rumu, cukru i solidnej porcji bitej śmietany. Historia tego napoju bierze swój początek na wyspie Nordstrand, kiedy podczas chrztu w roku 1874 mieszkańcy z szacunku dla pastora postanowili ukryć swoje alkoholowe przyzwyczajenia. W czasie uroczystości poczęstowano pastora samą kawą, pozostałych gości natomiast silną mieszanką kawy z rumem. Podczas wieczoru zamieniono jednak szklanki i pastor dostał zawrotów głowy, aż w końcu wykrzyknął ze złości: "Wy świętoszki, wy Faryzeusze!". Tym sposobem napój otrzymał odpowiednią nazwę i odtąd należy do stałego punktu programu przy okazji wizyty na Nordstrand.
Schwarzwälder Kirschtorte
Torat z wiśniami, czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane wiśniami i bitą śmietaną. Ciasto szwarcwaldzkie jako deser znane było już w XIX wieku, choć pierwszy dokładny przepis na Schwarzwälder Kirschtorte pochodzi z roku 1930. Dokładne pochodzenie tego specjału nie jest jasne i nie koniecznie należy je łączyć ze Schwarzwaldem.
Ta potrawa to duma regionu Eifel, gdyż to właśnie jego mieszkańcy jako pierwsi wpadli na pomysł, że placki ziemniaczane lepiej jest piec niż smażyć… Rozrobione ciasto wlewają do żeliwnego garnka („Döppe”) i pieką je w piecu jak ciasto („Kuche”).
Precle obok chleba stanowią symbol niemieckiego pieczywa. Na temat ich powstania krążą liczne legendy. Według jednej z nich, szwabski precel powstał ponad 500 lat temu w Bad Urach na skraju Jury Szwabskiej. Piekarz z tamtejszego dworu książęcego czekał na egzekucję. Książę dał mu jednak ostatnią szansę, jeśli pokaże mu pieczywo, przez które słońce świeci trzy razy. Piekarz wynalazł precel i w ten sposób uratował swe życie.